Mesto Trnava

Parčík pri synagóge už nadobúda konkrétne obrysy vo víťaznej štúdii z druhého kola architektonickej súťaže

Mesto Trnava uzavrelo druhé kolo architektonickej súťaže na projekt budúceho parku a verejného priestoru pri Synagóge – Centre súčasného umenia, Stephaneu a Dome hudby Mikuláša Schneidera Trnavského. Svoje koncepčné štúdie predložili traja najlepší účastníci vybraní na základe referencií v prvom kole súťaže. Prvé miesto obsadili architekti Katarína Fejo, Martin Berežný a Daniel Šubín z Ateliéru BAAR z Bratislavy, ktorí najlepšie zvládli celkové kompozičné usporiadanie parku vrátane prepojenia s Ulicou Mikuláša Schneidera Trnavského a Haulíkovou. 

Vo svojom návrhu zohľadnili praktickú aj duchovnú stránku budúceho priestoru, ktorý by mal podobne ako Parčík Bela IV. slúžiť nielen na relaxáciu uprostred zelene, ale aj na usporadúvanie rôznych kultúrnych podujatí, výstav, prípadne bohoslužieb pod holým nebom. Ich prístup zdôrazňuje jednoduchosť, čistotu línií a úlohu svetla v kompozíciách. Vo vzťahu k jednotlivým inštitúciám, ktoré budú tento verejný priestor využívať a napĺňať aktivitami, kolektív autorov navrhol rôzne typy funkčných plôch a ich povrchov. Okrem trávy má byť na nich použitý drvený štrk, poprípade mlat, inde zas prírodný kameň alebo betónová dlažba. Na výsadbu sú navrhnuté stromy ako gledíčie, okrasné hrušky, jablone a višne, ktoré sa dobre prispôsobujú miestnym podmienkam, pôsobia efektne jarným kvitnutím alebo farebnosťou jesenného lístia a v dospelosti neprekryjú pohľad z ulice na okolité kultúrne pamiatky. V návrhu sa počíta aj s trvalkovými kompozíciami pozostávajúcimi najmä z ostríc, gáur, kosatcov a hortenzií, nechýba ani vodná plocha.
„Hodnotiaca komisia bola ku všetkým trom návrhom kritická, ale objektívna. Víťazný návrh najviac zohľadňuje požiadavky mesta na multifunkčnosť priestoru, v maximálnej miere prepájajúcu vymedzené priestory jednotlivých vlastníkov, a to Trnavského samosprávneho kraja, Rímskokatolíckej cirkvi – Trnavskej arcidiecézy a Mesta Trnava. Komisia konštatovala, že návrh dobre pracuje s celkovým kompozičným usporiadaním parku ako celku. Vhodná je hlavne diferenciácia  jednotlivých priestorov, vytváranie rôznych typov povrchov a funkčných plôch využiteľných vo vzťahu k jednotlivým inštitúciám. Návrh najlepšie pracoval aj s odstránením oplotenia a s prepojením Haulíkovej ulice a Ulice M. S. Trnavského,“ povedal vedúci úseku urbanisticko-architektonickej koncepcie odboru územného rozvoja a koncepcií Peter Purdeš.
Podľa jeho slov však komisia vytkla víťaznému návrhu aj nedostatky, ktoré treba dopracovať v architektonickej štúdii a neskôr v ďalších stupňoch projektovej dokumentácie. Bolo konštatované, že treba zmenšiť rozsah spevnených plôch v zadnej východnej časti riešeného územia a zamyslieť sa nad výberom povrchu v strednej časti návrhu, kde sa majú konať hromadné akcie. Mesto Trnava bude požadovať pri dopracovaní architektonickej štúdie aj intenzívnejšie priame zapojenie krajinného architekta do výsledného návrhu.
Ak všetko pôjde podľa doterajších predpokladov, realizačné práce na novom parčíku pri synagóge by sa mohli začať v druhej polovici budúceho roku. Maximálna cena kompletného projektu a autorského dozoru na stavbe pre víťaza súťaže bola stanovená na 23 500 eur bez DPH, predpokladané investičné náklady na realizáciu stavby sú 300 000 eur bez DPH.

Vizualizácie: Ateliér BAAR

10.10.2019 18:24

Komentárov: 0

 
Chcete vedieť, čo je nové?