Občan

Preskúmanie spôsobilosti stavby na užívanie (od 1.4.2024)

§ 140 d zákona č.50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v znení neskorších predpiosv - účinnosť od 1.4.2024

Proces:

Nevzťahuje sa na reklamné stavby.

Žiadosť možno podať do 31. marca 2029. Žiadosť o preskúmanie nie je možné podať, ak sa začalo konanie o odstránení stavby podľa § 88a stavebného zákona.

Konanie o spôsobilosti stavby na užívanie vykonáva stavebný úrad, ktorý by bol príslušný vydať pre stavbu kolaudačné rozhodnutie, a ak ide o stavbu, pre ktorú sa nevyžaduje kolaudácia, orgán, ktorý by bol príslušný na povolenie stavby.

Ak vlastník stavby preukáže splnenie podmienok podľa odseku 1 stavebný úrad vydá rozhodnutie, ktorým potvrdí spôsobilosť stavby na užívanie. Na konanie o preskúmaní spôsobilosti stavby na užívanie sa primerane vzťahujú ustanovenia o kolaudácii stavieb. Rozhodnutie o spôsobilosti stavby na užívanie má účinky kolaudačného rozhodnutia.

Ak stavebný úrad v konaní o preskúmaní spôsobilosti stavby na užívanie zistí na stavbe závady brániace jej užívaniu, preruší konanie, nariadi vykonanie nevyhnutných úprav alebo zabezpečovacích prác v primeranej lehote.

Ak vlastník stavby nepreukáže splnenie podmienok na vydanie rozhodnutia, ktorým potvrdí spôsobilosť stavby na užívanie, alebo stavebník v určenej lehote nevykoná nevyhnutné úpravy alebo zabezpečovacie práce, stavebný úrad nariadi odstránenie stavby podľa § 88.

Kde vybavíte :

Agendu vybavuje :  MsÚ v Trnave, Ulica Trhová 3, 91771 Trnava

Agendu Mesto Trnava vybavuje pre mesto Trnava (k.ú. Trnava, Modranka) a Obec Zavar.

Odbor stavebný a životného prostredia
referát územného rozhodovania a stavebného poriadku