Mesto Trnava

Stredoškoláci navrhli novú podobu trnavského zimného štadióna

Trnava sa môže pochváliť šikovnými mladými ľuďmi, ktorým záleží na tom, ako ich mesto vyzerá. Trojicu študentov 4. ročníka Strednej priemyselnej školy stavebnej Dušana Samuela Jurkoviča v odbore Staviteľstvo a geodézia zaujal kontrast medzi modernou budovou obchodného centra na Kollárovej ulici a vedľa stojacim Mestským zimným štadiónom. Podľa ich slov tento starší objekt nezapadá do svojho okolia a potreboval by rekonštrukciu. Tomu, ako by mal vyzerať, sa venovali v rámci Stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ).

Dominika Lopatková, Roman Tomáška a Marek Piešťanský vypracovali komplexný návrh modernizácie exteriéru aj interiéru zimného štadióna vrátane jeho bezprostredného okolia. Fasáda budovy má podľa ich slov symbolizovať stopy korčúľ na ľadovej ploche, pričom by línie boli v noci podsvietené a vytvárali by zaujímavý efekt. Stavbu rozdelili na samotný štadión a Relax centrum. Polyfunkčný objekt by po novom obsahoval okrem iného aj plavecký bazén, obchody, kaviarne a rôzne prenajímateľné obchodné priestory

„Snažili sme sa navrhnúť našu prácu tak, aby vyhovovala všetkým kritériám a spĺňala tak všetky podmienky na úspešný projekt, prípadne jeho potenciálnu realizáciu“, hovoria tvorcovia.

Súčasťou SOČ aj vizualizácia objektu. Cieľom autorov je jednak vyvolanie záujmu na podporu podobných projektov a tiež zväčšenie pomeru zelene v meste. Odbornými konzultantmi práce boli pedagógovia Ing. Karol Jakubčík a Ing. Emil Mikuš.

Náklady na rekonštrukcia štadióna odhadli na takmer 35 miliónov eur, pričom ďalších 9 miliónov by si vyžiadalo vybudovanie Relax centra. Kompletnú prezentáciu ich návrhu si môžete stiahnuť ako PDF dokument (veľkosť 11.4 MB).

Práca trnavských študentov obsadila na krajskom kole v Galante 2. miesto. V stredu 26. apríla sa v Banskej Bystrici začína celoštátne kolo SOČ, kde budú študenti reprezentovať Trnavu spolu s ich spolužiakmi zo SPŠS Dušana Samuela Jurkoviča, ktorí si ako objekt záujmu vybrali Študentskú ulicu a dali jej novú tvár.  

Nádejným architektom želáme veľa úspechov na súťaže a dobré nápady do budúcna.


Návrh Mestského zimného štadióna - čelný pohľad


Okolie zdobí znak mesta


Zadná časť - ulička popri kopci Agátka


Študenti v lokalite navrhli nový kruhový objazd


interiér zimného štadióna


Nočné nasvietenie


Línie na fasáde evokujú škrabance od korčúľ na ľadovej ploche


Ulička v zadnej časti pri Agátke za nočného osvetlenia

Lokalita

GPS:
N 48.374658249325655 / E 17.59593040006098

26.4.2017 5:40

Komentárov: 0

 
Chcete vedieť, čo je nové?