Mesto Trnava

Mestskí policajti pomáhajú aj pri záchrane života

Mestskí policajti pomáhajú aj pri záchrane života - úvodný článok

10. 10. 2020 11.15 hod.

Zranený muž
Hliadka mestskej polície bola požiadaná o asistenciu pri preverovaní oznamu. Na Trstínskej ceste mal ležať neznámy zranený muž. Hliadka mala čo robiť, aby muža našli, až po prehľadaní celého okolie sa im podarilo nakoniec nájsť. Muž sedel na paletách a keď k nemu hliadka pristúpila, oznámil im, že nemôže chodiť. Z tohto dôvodu mu bola privolaná RZP, ktorá sa o muža postarala.   


21. 9. 13.12 hod.

Zranená žena
Kolegyne počas vykonávania svojej kontrolnej činnosti na ulici Paulínskej uvideli na lavičke sediacu zakrvavenú ženu. Kolegyne nestratili duchaprítomnosť, ihneď pristúpili k žene a snažili sa zistiť, či je v poriadku. Nakoľko sa žena necítila dobre, neustále strácala rovnováhu, bola dezorientovaná, vykazovala známky otrasu mozgu a mala hlboké tržné rany nad ľavým okom, bola jej okamžite privolaná RZP. Hliadka sa celý čas snažila komunikovať so zranenou ženou a držala ju pri vedomí až do príchodu RZP, ktorá si po príchode na miesto ženu ihneď prevzala a na ďalšie ošetrenie bol nutný prevoz do FNsP Trnava. Zranenej žene praje mestská polícia skoré uzdravenie.

29. 8. 2020 22.40 hod.

Pobehujúci bosý muž
V túto nočnú hodinu museli kolegovia privolať RZP k mužovi, ktorý pobehoval po ulici len v spodnej bielizni. Muž pobehoval po ceste medzi jazdiacimi vozidlami, bol bosý, bezcieľne pobehoval sem a tam a bezdôvodne búchal na okná rodinných domov. Hliadka z dôvodu jeho nevypočítateľného a nepredvídateľného stavu privolala aj mužovú matku, ktorá odišla spolu so synom do FNsP Trnava.

24. 8. 2020 21.45 hod.

Utiekol 80 ročný muž
Telefonický oznam znel jasne, z Urgentného príjmu v Trnavskej nemocnice utiekol 80 ročný pán, ktorý má rozbitú hlavu. Z urgentného príjmu bola o pomoc pri hľadaní požiadaná aj stála služba mestskej polície. Stála služba preto upovedomila všetky svoje hliadky, ktoré si počas vykonávania svojej kontrolnej činnosti všimli neznámeho muža, ktorý sa prechádzal pri zastávkach MHD a bola na prvý pohľad vidieť, že muž ide pri chôdzi veľmi ťažko a po bližšom stretnutí bolo vidieť, že má viditeľné zranenia na hlave. Kolegovia ihneď zbystrili a muža oslovili, po zistení osobných údajov s istotou vedeli, že sa jedná o starčeka, ktorý utiekol z urgentného príjmu. Kolegovia preto urýchlene naložili starčeka do vozidla a previezli ho na urgentný príjem, kde si ho prevzala službu konajúca sestrička.

23. 8. 2020 20.45 hod.

Zranená žena
Telefonický oznam od SBS pracovníka na ubytovni, že pod schodiskom sa nachádza zranená žena so svojim druhom, ktorý sa ju snaží prebrať. Kolegovia sa preto urýchlene dostavili na miesto, hneď na prvý pohľad spozorovali pod schodiskom ležiacu ženu, ktorá bola od krvi a bola v bezvedomí. Hliadka urýchlene konala. Odtiahli jej druha, ktorý sa ju snažil zobudiť a ženu dali okamžite do stabilizovanej polohy a žene privolali RZP. Po príchode RPZ druh zranenej ženy neustále sťažoval ošetrenie, ktoré sa jej snažili poskytnúť, preto bola nutná asistencia hliadky mestskej polície a žena bola prevezená na vyšetrenie do FNsP.

21. 8. 2020 12.40 hod.

Zapotácal sa a padol na zem
Hliadka mestskej polície musela zasahovať na ulici Spartakovskej, odkiaľ svedkyňa nahlásila zraneného muža. Muž sa počas chôdze zapotácal a spadol na vozovku, pričom si udrel hlavu. Muž sa kolegom sťažoval na bolesti hlavy, tak mu bola z dôvodu jeho bezpečnosti privolaná RZP. Do príchodu RZP kolegovia presunuli muža mimo vozovky do tieňa, kde ho uložili do stabilizovanej polohy. Po príchode sanitky si ošetrujúci personál prevzal pacienta na ďalšie vyšetrenie a následne bol prevezený do FNsP Trnava.

1. 8. 2020 1.50 hod.

Žena mala zdravotné problémy
O 1.50 hod. bola vyslaná hliadka na ulicu Štefánikovú, kde sa mala nachádzať žena, ktorá má zdravotné problémy. Po príchode na miesto kolegovia uvideli ženu, ako podopiera bezvládne telo inej ženy. Hliadka ihneď skontrolovala životné funkcie ženy, na miesto bola privolaná RZP, a do príchodu RZP hliadka kontrolovala stav ženy. RPZ si ženu prevzala a previezla ju na urgentný príjem do FNsP, kde jej poskytli potrebné ošetrenie.  

17. 7. 2020 20.10 hod.

Zranený muž
Hliadka Mestskej polície pri vykonávaní svojej kontrolnej činnosti uvidela na ulici J.G.Tajovského muža ležiaceho na zemi. Hliadka preto urýchlene zastavila pri mužovi, pýtala sa ho, čo tam robí a prečo leží na zemi. Aj napriek tomu, že muž s hliadkou komunikoval a bol pri vedomí, nevedel uviesť ako sa na dané miesto dostal, nedokázal sa postaviť a nebol schopný chôdze. Kolegovia zistili, že sa muž lieči na cukrovku a epilepsiu. Práve z týchto dôvodov bola mužovi privolaná RZP, ktorá mu poskytla adekvátnu pomoc. Nakoľko nemal muž žiadne iné zranenia, hliadka Mestskej polície za asistencie RZP muža odviezla domov priamo až do jeho bytu.

14. 7. 2020 21.50 hod.

Takéto poďakovanie prišlo vo večerných hodinách na našich kolegov – Tomáša Langa a Róberta Mäsiara, ktorí pri vykonávaní svojich služobných činností pomohli matke a jej synovi.  Kolegovia nestratili duchaprítomnosť, jednali vysoko profesionálne a hlavne ľudsky, čo upokojilo hlavne zranené dieťa a až do príchode odbornej lekárskej pomoci im venovali náležitú pozornosť .

„Dobrý večer, neviem kde to napísať, zainteresované strany nemajú fb, tak píšem rovno Vám, lebo Mestská polícia je pod mestom. S ostatnými si to vybavím inak. Dnes sa nám stala malá nehoda – syn 12 r. si pri bicyklovaní zlomil ruku a vyzeralo to strašidelne. Veľmi nám pomohla okoloidúca pani a mestskí policajti, ktorí náhodu tiež šli okolo – ich psychická podpora, venovaný čas a pomoc kým som k synovi prišla a kým ho odviezla sanitka (lebo ja som po vzhliadnutí zranenia nebola veľmi užitočná) boli na nezaplatenie a som šťastná a vďačná, že v Trnave sú stále správni ľudia. Medaila sa asi za takéto prípady nedáva, ale aspoň morálne ohodnotenie si zaslúžia - vážim si ich prácu. Samozrejme, vďaka aj personálu pohotovosti a dr. , ktorý z ruky v tvare Z spravil znovu I. Nech sa o týchto inštitúciách vraví čo chce, ja mám znovu len dobré skúsenosti a verím, že stále tu pracujú ľudia, ktorí sú aj citliví aj odborní.
S pozdravom a pekný večer“




https://www.trnava.sk/activeweb/admin.cfm?